maandag 6 januari 2014

Nieuwsbrief 2013


Managua, 9 december 2013

Beschrijving: foto's Nicaragua 2010 130.jpg                             Dag allemaal,

Tijd voor wat projectnieuws van het thuisfront in Nicaragua, dat door jullie allen met hart en ziel wordt ondersteund via het Nicaraguacomité in Lommel, en het mogelijk maakt dat al onze projecten een duidelijke meerwaarde betekenen voor de vele kansarmen die we dag in dag uit bereiken.

Onze pijlers blijven gezondheidszorg, onderwijs en jeugd. Voor Nicaragua zijn dit nog altijd prioritaire projectgebieden. We blijven werken op kleine schaal, in de noordelijke, heuvelachtige gemeenten van Terrabona (14.000 inwoners) en Darío (44.000 inwoners). Onze doelgroepen zijn de allerzwaksten en kansarmen; die vertegenwoordigen minstens 40% van de totale bevolking. Dit zijn dus minstens een 20.000 arme tot extreem arme mensen. Uit deze groep gebeurt een selectie, naargelang de armoedegraad en werkelijke noden, het type van project, alternatieve steun via andere organisaties of instellingen…   

De onderwijspijler blijft de belangrijkste focus: “ieder kind heeft recht op goed onderwijs”. In Terrabona, via de lokale NGO Tierra Buena, steunden we dit jaar via het FANS-project een totaal van 291 kinderen met een volledige studiebeurs (schoolmateriaal en uniform); via extra fondsen konden nog eens 551 leerlingen, 87 leerkrachten en 6 kleine gehuchtschooltjes van schoolmateriaal voorzien worden; ook de schoolbibliotheken van de twee middelbare scholen werden aangevuld met studieboeken; zelfs 8 kleuterklassen kregen didactisch materiaal voor de allerkleinsten.

 In Darío kreeg de publieke middelbare school een beamer en muziekinstrumenten. Nog in Darío kon het Franciscanencollege haar sanitaire installaties voor de leerlingen vernieuwen.      

De promotie van dans en muziek is een belangrijke aanvulling voor de integrale ontwikkeling van de jeugd in Terrabona. In totaal volgden 40 leerlingen dansles en 59 leerlingen muziekles. Ook 28 geselecteerde leerkrachten kregen dans- of muziekles om alzo hun vaardigheden te kunnen overbrengen naar hun respectievelijke klassen.

Een kleine georganiseerde groep jongeren in Terrabona (JUT) is begonnen met “speelpleinwerking op zijn Nicaraguaans”. Hiermede worden honderden kansarme kinderen bereikt.

De pijler gezondheidszorg heeft  al een jarenlange traditie. In samenwerking met de lokale NGO Prosalud werd er ook dit jaar, zowel in Darío als Terrabona, vooral gewerkt rond twee gezondheidsprojecten. Aan 450 patiënten met chronische ziekten (vooral diabetes) werden heel het jaar door integrale zorgen toegediend. Zijzelf nemen actief deel aan het programma via de oprichting van zelfhulpgroepen. Een tweede project richt zich naar 800 kansarme vrouwen met integrale seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Ook hier wordt veel belang gehecht aan preventie en educatie.       

Een nieuwe invalshoek “ambulante gehandicaptenzorg” werd sinds vorig jaar uitgewerkt voor één van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Het project “Corazones Unidos” richt zich voorlopig op 150 kinderen en jongeren met een handicap, een praktisch onontgonnen terrein in Nicaragua. We werken aan een integrale aanpak, want elke situatie van de gehandicapte persoon is totaal verschillend. Ook de ouders worden actief betrokken door het oprichten van een oudervereniging. Ondertussen is er ook al een kinesist aangeworven (twee dagen per week) en wordt er volop gewerkt aan het opzetten en verder uitbreiden van een kinézaal. 

Achter al deze “koele” cijfers schuilt het werkelijke levensverhaal van elke kansarme Nicaraguaan, die dankzij jullie solidaire steun recht krijgt op betere studiemogelijkheden, méér ontwikkeling, betere gezondheidszorg, kortom een betere levenskwaliteit. In naam van hen allen onze oprechte dank, en ons voornemen om de projectwerking in 2014 zowel kwantitatief als kwalitatief minstens te blijven consolideren.

Toon Bongaerts


Het Nicaraguacomité Lommel wil jullie ook informeren over de gelden die via onze rekening jaarlijks doorgestort worden voor de verschillende projecten.  We hebben er voor gekozen om geen sponsors, in welke hoedanigheid ook, te vermelden.Enerzijds kunnen wij zo niemand vergeten, anderzijds gaat het om de bestemming en ieder doet wat ie kan. Dankzij de inspanningen van velen wordt er wel degelijk een verschil gemaakt in het leven én de toekomst van de allerarmsten in Nicaragua. Zo getuigt Toon in deze brief, maar zo getuigen ook alle mensen die de kans krijgen om ter plekke de projecten te bezoeken. Weet ook dat elke euro effectief en goed besteed wordt. Er blijft geen cent “hangen”, heel de organisatie werkt zowel hier als ginder met vrijwilligers.

                 

Aan IEDEREEN een heel hartelijk DANK JE WEL !!

We hopen ook in 2014 op jullie blijvende steun te kunnen rekenen !


Heet van de naald: MO-NICA !!      (Mountainbike Nicaragua)

In december 2014 wordt er door het Nicaraguacomité Lommel, de vzw Stijn en Damiaanactie een fietstocht (mtb) in Nicaragua georganiseerd. De datum ligt tussen 8 en 19 december.

We zullen er uiteraard de meeste projecten kunnen bezoeken die we hier beschreven hebben…

Een unieke belevenis en kans om ter plekke het Nicaraguaanse leven, de natuur en de cultuur te leren kennen.

Bovendien zal dokter Toon zelf ook mee fietsen !

Meer info (binnenkort) via een folder, de website vh Nicaraguacomité, de website van Corazones Unidos of via

Jos Steensels  email: steensels.jos@telenet.be Gsm0474680223    of    Willy Verbeek  email: wverbeek@telenet.be  Gsm 0477624089

Geen opmerkingen:

Een reactie posten